Wednesday, February 12, 2014

Belajar Urban English !

Assalamualaikum ^^ Selamat pagi Rabu everybody :)
Sambil ber 'WhatsApp' eloklah update entry sikit ye dak !



 The meaning of urban is : bandar, kota.
 The related words dengan urban pula adalah seperti berikut:

  • Town: Bandar, pekan, penduduk bandar, hidup di bandar dan kota.
  • Township: Kota kecil dan daerah sekitarnya.
  • City: Kota, bandaraya.
  • Fortress: Kubu, kota, bndar berkubu.
  • Suburb: Subbandar, pinggir kota, luar bandar.
  • Environs: Persekitaran, daerah-daerah yang mengelilingi kita atau bandar besar.
  • Conurbation: Bandar gabungan, penyatuan bandar-bandar besar.
  • Extramural: Luar, di luar sempadan bandar atau kota.
Itu maksud urban. Secra ringkasnya Urban English adalah English moden yang digunakan didalam percakapan seharian. Lebih kepada pertuturan yang mempunyai maksud lain.

Masa belajar Urban English ni dari Ghetto Translations je. Ambik yang baik. Sebab orang Eropah dia mencampur adukkan apa yang baik dengan yang tidak kan. So, as a Muslim, kita kena pandai-pandailah memilih !

Selalunya Urban English digunakan dalam pertuturan, bukannya penulisan kerana struktur ayatnya yang agak slumber dan sempoi :D

Okay, for those yang berminat, boleh try guna sample sentences seperti di bawah. A few laa kita kasi. InshaALLAH, next time kita belajar lagi.


  • "I do me" = Stop Judging me!
  • "Boff" = Both.
  • "Essep" =  Except.
  • "Dis ain't no hoe" = This is not a simple task.
  • "This aint whatchu want" = it should be in your best interest to stop while you're ahead.
  • "Truueeeeeee!" = I totally agree with what your saying and I can definitely relate.
  • "I mean...." - Let me clarify.
  • "Axe" = When one is inquiring about some information they do not have.
  •  "You aint ready" = I don't think your current qualifications are eligible for the task at hand.
  • "Heard dat" = I agree
  • "It ain't ralph tho"= Your attire was not manufactured by Ralph Lauren, so your credibility is in question.
  • "Three fiddy" = Three dollars and fifty cents.
  • "Nahh, I ain't got shit to do" = I need to study but I'll fail that test anyway.
  • "Drive it like you stole it" = Proceed to drive as fast as if you stole it or you were being chased by law enforcement.

Seronokkan :D
Ayatnya lebih sarkastik!
Ini baru sedikit. InshaALLAH, next class kita proceed ye. Selamat mencuba <3


                2 comments:

                sha dhira said...

                boleh belaja nih.. hehe.
                tq for sharing..

                Liniey Nor said...

                Assalam.

                If belum join GA Liniey n Nad, jemput join ea. Ada 2 top refferal.

                If dah join boleh terus promote GA ni utk berpeluang menang top refferal.

                Dan..
                90+ pemenang by Random.org dicari :)
                Antara hadiah:
                >> Buku Cerita Ahmad Ammar
                >> Naked 2 Eye Shadow
                >> Inner Neck Magic Berdagu
                >> Inai Homemade
                >> 5.11 Tactical Belt

                http://www.linieynor.com/2014/03/sweet-giveaway-by-misz-nadea-liniey-nor_14.html

                Tutorial cara kedua utk follow blog pun disediakan :)